predjelo: PAŠTETA OD RICOTTE I PINJOLA
Zaista brzo spremljivo, inzvaredan i neponovljiv okus, a idealno za nenadane goste...
lZa 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 20 - 25 dag talijanskog sira ricotte – 1 pakiranje
- 5 dag pinjola (kratko prepečeni)
- 1 češanj češnjaka
- bosiljak
- čisto djevičansko maslinovo ulje
- aromatično ulje s bosiljkom
- ribani parmezan
- sol
- papar
Pinjole kratko prepecite na tavici da požute. U blenderu izmiksajte par svježih listića bosiljka, popržene pinjole, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje i aromatično ulje s bosiljkom. Dodajte ricottu i parmezan te izmiksajte u glatku paštetu. Stavite u zdjelicu i u hladnjak da se stisne. Po vrhu posipajte nekoliko cijelih pinjola i pokapajte maslinovim uljem. Poslužite uz prepečenac.
glavno jelo: BRZA PAŠTICADA
Svi koji vole pašticadu, oduševit će se ovim sjajnim receptom za čiju pripremu ne treba puno vremena, a okus je zaista neponovljiv…
- ½ kg junećih šnicli
- brašno
- 2 luka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica koncentrata paradajza
- goveđi temeljac
- 10 kom suhih šljiva
- 1 žlica pekmeza od šljiva ili marelice
- 2-3 klinčića
- ½ dl prošeka
- muškatni oraščić
- miješano ulje (maslinovo i biljno)
- sol
- papar
Meso uvaljajte u brašno, ispržite na naglo i izvadite iz tave sa strane. U istoj tavi gdje se pržilo meso, podinstajte luk, pa ponovo u tavu dodajte meso, posolite ga, popaprite, dodajte koncentrat paradajza i zalijte goveđim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri i zalijevajte temeljcem. Kada je meso napola gotovo, dodajte suhe šljive, klinčiće, žlicu pekmeza te malo muškatnog oraščića. Zalijte prošekom.
prilog: BAKINI NJOKI/ KROKETI
Ne znam osobu koja ne voli njoke ili krokete. Moji ih obožavaju! Kad god mi ostane pire krumpira, ubacim jaje i malo brašna i napravim njoke... Moja baka Ljubica ih definitivno radi najbolje i najbrže... Ona ih zove po zagrebački - mišeki.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta
- 70 dag kuhanih krumpira
- 25 dag glatkog brašna tip 850
- 2 jaja
- malo parmezana (prema želji)
- malo muškatnog oraščića (prema želji)
- putar
- sol
Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite ju nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.
*Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.
*Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže da vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.
desert: VESNIN KOLAČ S PANETONEOM – PANETTONE PUDDING
Dovoljnojesamodaimatepanetoneilipandoro (bezgrožđica) izasvegamalotruda, imatesjajanineponovljivkolač premavašemukusu– jerdodateokuskojivolite– čokoladu(bijelu, tamnu, mlječnu), orahe, bademe, lješnjake, voćeilisl. i – to je to!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 kupljeni panetone kolač
Panetone narežite na šnite debljine 1 prsta i namačite u ovu smjesu:
- ½ l slatkog vrhnja
- ½ l mlijeka
- 4 jaja
- 4 vanilin šećera
- cimet
- korica od cijele naranče/limuna
- mljeveni orasi/bademi/lješnjaci (prema želji)
- 1 čokolada za kuhanje - narezana na komadiće (može i ne mora)
- razno voće (suho na sitno izrezano) (prema želji)
- muškatni oraščić (može i ne mora)
Slažite u nauljen kalup jedan red šnita panetonea i zalijte smjesom. Prema želji pospite orasima, bademima ili lješnjacima. Ponovo složite red šnita panetonea pa red smjese. Na kraju debelo pospite sa štaub šećerom i prema želji komadićima čokolade ili listićima badema. Kolač pecite u pećnici 40 minuta na 180C i poslužite odmah još vrući, iako i hladan je vrlo ukusan.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 26.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom i zabranjeno ih je koristiti