Zašto jedemo velike količine hrane kad smo tužni?

Kada dožive emotivni slom većina žena se počne tješiti nekom vrstom hrane. Ali zašto nakon nekoliko žlica ne možemo prestati jesti sladoled u tom stanju? Novo istraživnje sugerira da emocije mogu promijeniti okus hrane i što je još bitnije, slabije registriramo koliko kalorija unosimo. Znanstvenici sa sveučilišta Wurzburg u Njemačkoj otkrili su kako ljudi koji su djelomično sretni ili tužni bolje otkriju gorak, sladak ili kiseo okus. 

Gledajući emotivne video snimke sudionicima studije je sposobnost detektiranja ovih okusa porasla za 15 posto. Grupa volontera probala je kremasta pića koja sadrže različite nivoe masnoća. Prije nego su ih degustirali pogledali su tri različita videosnimka, jedan sa sretnom, jedan s tužnom scenom i jedan dosadan. No emotivni video snimci utjecali su tako da ispitani nisu bili u stanju otkriti da li pića imaju nisku ili visoku koncentraciju masnoća. 

Ovo otkriće može pomoći u terapiji ljudi koji pate od depresije kao i onima koji žele na dijetu, a imaju emotivnih problema.Otkriveno je kako dosadni videosnimci nisu imali utjecaja na osjetilo okusa.


Slični članci: