Kupka je nova tjelovježba, u kadu umjesto u teretanu kako bi otopili kalorije

Već znamo kako tople kupke, pogotovo s određenim eteričnim uljima imaju blagotvoran učinak na kožu i cirkulaciju.

Dr. Steve Faulkner, istraživač na sveučilištu Loughborough, kaže kako vrijeme provedeno u toploj kupki ima učinak sličan onome provedenom u teretani, a pomaže i u sprječavanju nastanka dijabetesa tipa 2.
U razgovoru je objasnio da, iako je vruća kupelj oduvijek služila za opuštanje, tek je nedavno znanost počela otkrivati kako „pasivno zagrijavanje“ može poboljšati zdravlje.

Dr. Faulkner i njegov tim istražili su učinak vruće kupke na kontrolu šećera u krvi i broj izgubljenih kalorija. Istraživanje je obuhvatilo 14 ljudi koji su uživali u kadi i koji su proveli sat vremena vozeći bicikl. Iako je biciklizam sagorio više kalorija nego kupka, utvrdili su kako je kupka sagorjela onoliko kalorija koliko i 30 minuta hoda. Što se tiče šećera, razina je bila slična u obje aktivnosti, ali je odmah nakon jela bila manja za 10% kada su ispitanici bili u toploj vodi nego kad su vježbali.
Osim toga, prema istraživačima, kupka ima anti- upalna svojstva ako i vježbanje, pa onih dana kada ste prelijeni za teretanu, pripremite si opuštajuću kupku. 


Slični članci: