Što jesti kako bi dostojanstveno starili?

Povrće

Graciozno starenje je cilj koji svi imamo, pogotovo mi žene, a proces bi iako nije uvijek takav, trebao biti vrlo jednostavan: prihvaćanje i primjenjivanje onoga što nam vrijeme i iskustvo donosi, dok istovremeno aktivno radimo na sprječavanju i smanjivanju zdravstvenih briga i problema koji nam prirodno dolaze sa starenjem. Osim redovitog jednostavnog vježbanja i pravilnog unosa hrane, vaša prehrana je dobro mjesto za početak vašeg pokušaja gracioznog starenja.
Donosimo vam nekoliko namirnica koje bi trebali bez obzira na dob dodati na vaš tanjur za zdravlje i lijepo starenje.

1. Povrće
Antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, procesa koji može oštetiti stanice i ubrzati starenje. Naravno, upravo je povrće odličan izvor antioksidansa, plus k tome ima i malo kalorija, visok postotak hranjivih tvari i vlakana, raznovrsno je i isplativo tako da nema razloga da ne dodate više povrća svojoj prehrani, Odaberite paletu povrća svih boja, pazeći da je tu i tamno lisnato povrće poput špinata i kelja, koje dobro utječe na vid.

Borovnice
Borovnice

2.Bobice
Sve bobice su odlične za usporavanje negativnih utjecaja starenja, a borovnice su osobito dobar izbor. Aktivne komponente u borovnicama su Anthocyanin pigmenti, zaštitne tvari koje čine bobice plavima i odgovorne su za njihovo antioksidativno djelovanje. Istraživanja su pokazala da borovnice mogu poboljšati motoričke sposobnosti i vratiti kratkotrajni gubitak pamćenja koji dolazi s godinama, a također štite i od moždanog udara. Birajte organske bobice i kombinirajte ih sa žitaricama i salatom ili ih jedite kao međuobrok.

Soja

3.Soja
Studije japanske kulture pokazuju da žene koje redovito jedu soju ne pate od "valunga" kao što je slučaj s mnogim ženama na zapadu. Dok soja ne mora biti u potpunosti zaslužna (japanska prehrana i način života također igraju ulogu), izoflavoni u soji pomažu kod uravnoteženja razine hormona i imaju neke blage estrogenske učinke. Preporučujemo dvije porcije hrane sa sojom dnevno. Odaberite između tofua, sojinog mlijeka, prženih soja oraha, tempeha, misa ili edamame.

Sendvič s lososom


4.Losos
Svježe ulovljen divlji losos i konzervirani losos bi trebale postati vaše omiljene namirnice. Ne samo da je divlji losos dostupan svjež, smrznut i konzerviran, što ga čini širokim izborom, već losos ima puno prednosti za zdravlje: odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, anti-upalne, esencijalne masti koje naše tijelo treba za optimalno zdravlje (omega-3 masne kiseline iz lososa i druge masne ribe pogoduju zaštiti od srčanog udara, moždanog udara, raka, upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, i mentalnih i emocionalnih problema), losos je također i vrlo kvalitetan izvor proteina.

Žitarice
Žitarice

5.Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice su minimalno obrađene žitarice koje su bliže svojoj izvornoj formi nego one prerađene, te stoga imaju nizak glikemijski indeks (GI), rang ugljikohidrata na temelju toga kako brzo oni utječu na razinu šećera u krvi (glukoze). To je vrlo bitno jer konzumiranje puno namirnica s visokim GI-om proizvesti će nagla povećanja šećera u krvi koja na kraju mogu dovesti do otpornosti prema inzulinu. Otpornost prema inzulinu je povezana s pretilosti, povišenim krvnim tlakom, povišenim masnoćama u krvi, povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih bolesti. Ječam, quinoa, proso i pšenične bobice su jako dobar izbor jer daju organizmu važne hranjive tvari, uključujući i proteine, vlakna, vitamine, minerale i posebno, ugljikohidrate s niskim GI-om.

Začini
Začini

6.Začini
Kurkuma i đumbir su prvi izbor kada govorimo o zdravlju i starenju mozga. Istraživanja pokazuju da kurkuma, glavni sastojak u američkom senfu i indijskom curryu, može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Ta činjenica nam pomaže objasniti neobično nisku učestalost Alzheimerove bolesti u Indiji, gdje ljudi konzumiraju značajne količine kurkuma svaki dan. Koristite ovaj kulinarski začin kako bi dali zdravi i oštar okus svojoj omiljenoj istočnjačkoj kuhinji. Đumbir je prirodni anti-upalni agens koji je također povezan sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti. Možete dodati đumbir svojoj prehrani jedući kristalizirani đumbir ili kiseli đumbir koji dolazi sa sushiem, kao i koristiti svježi đumbir prilikom kuhanja.

Jedite tamnu čokoladu!
Jedite tamnu čokoladu!


7.Tamna Čokolada
Tamna čokolada sadrži polifenole s visokim antioksidativnim djelovanjem i masnoću koja je većinom stearinska kiselina, koja ne povisuje razinu kolesterola. I nedavna studija pokazuje da su spojevi flavonoidi u tamnoj čokoladi dobri za srce: oni smanjuju ljepljivost trombocita, sprječavaju zgrušavanje krvi i smanjuju opasnosti blokade koronarnih arterija. Kad kupujete, odaberite proizvode sa 70 ili više posto kakaa. 


Slični članci: