Plastična operacija vagine?

GynNova, zdravlje žene by Gordan Crvenković

Dr. Gordan Crvenković obrazovao se u Zagrebu i Moskvi, njegovo bogato iskustvo uključuje najeminentnije bolnice i poliklinike u Hrvatskoj, ali i SAD-u (OB „Sestre Milosrdnice“, KB „Sveti Duh“, najveća privatna bolnica zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“ na Beverly Hillsu u Los Angelesu, „Klinika za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb). Član je svih domaćih i brojnih svjetskih ginekoloških asocijacija, a od ove godine jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika. Ove godine je otvorio svoju privatnu ordinaciju za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova" u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 15, a za Wall.hr će redovito pisati o svemu onome što bi svaka žena - ukoliko želi ostati zdrava ili to tek nastoji postati - trebala znati.


Donedavno je područje ženskog spolnog sustava bilo isključivo u rukama ginekologa. No, napretkom znanosti i tehnologije iz područja estetske (“plastične”) kirurgije, a uz sve veće zahtjeve žena, otvara se nova disciplina - ginekološka kozmetologija. Brojni međunarodni skupovi danas se održavaju na tu temu pa se očekuje i brzi razvoj ove nove grane medicine.

Zašto je uopće potrebna ova grana kirurgije?

Žensko genitalno područje prolazi kroz brojne promjene i traume tijekom života - kao rezultat porođaja, biološkog procesa starenja, hormonskih promjena, varijacija u tjelesnoj težini, bolesti ili pak operacija. To sve rezultira tjelesnom nelagodom, koju mnogi iz srama ne spominju, djelomičnim gubitkom kontrole mokrenja, smanjenjem spolnog užitka za oba partnera ili općim stanjem bezvrijednosti. Ove promjene također mogu dovesti i do boli i učestalih urinarnih upala. Pad i promjene mogu ponekad biti postepeni te ih brojne žene smatraju prirodnim, neizbježnim i normalnim. Mnoge žene i ne vide da je poboljšanje kvalitete života moguće. Gotovo svaka od njih koje su prošle neki od kozmetičkih zahvata navodi da nisu bile niti svjesne što su propustile. Za većinu ovo je druga šansa za uživanje u spolnom životu i ponosne su na to što ponovno mogu pružiti svome partneru. Ukratko, zadovoljstvo postignutim je iznimno.

U nekih žena dolazi do oštećenja tkiva nakon porođaja ili epiziotomije (urezivanje mišića koji održavaju rodnicu). Ono rezultira skraćivanjem udaljenosti izmedju rodnice i izlaza debelog crijeva (anusa). To dovodi do promjene dinamike pri spolnom odnosu i konačno - do boli, umjesto užitka. Nadalje, oko 25% žena nakon porođaja ima probleme vezane za kontrolu mokrenja. U brojnim situacijama žena se tada osjeća posramljenom. Uspostavljanje normalne kontrole mokrenja je više korektivni nego kozmetički zahvat.

Tko su kandidati za ove zahvate?

Svatko tko smatra da njeno genitalno područje nije više isto kao ranije je dobar kandidat za konzultaciju i pregled. Osjećaj može varirati od manjka samopouzdanja, nezadovoljstva izgledom, starenjem, mlohavošću tkiva... Ne zahtijeva svaki slučaj i operaciju. U mnogih žena tzv. Kegelove vježbe mogu dovesti do znatnog poboljšanja. Ono uključuje svjesno, voljno, ritmično zatezanje mišića rodnice i anusa.

Što sami kirurški zahvat podrazumijeva?

Estetski kirurg će upotrijebiti sve svoje znanje i iskustvo kako bi riješio svaki pojedinačni slučaj. Ovo je popis postupaka koji se odnose isključivo na kozmetičku ginekologiju:

Klitoroplastika znači kirurško preoblikovanje samog klitorisa i tkiva koji ga okružuje. Čest je kod transseksualnih osoba, žena koje traže promijenu spola.

Dermolipektomija (monsplastika) je naziv koji se odnosi na odstranjenje kože i masnog tkiva područja mons pubisa (“venerinog brijega”). Najčešće je dio većeg zahvata - liposukcije, podizanja kože bedara, redukcije velikih usana.

Augmentacija G-točke podrazumijeva povećanje ili zadebljanje područja na gornjoj površini rodnice. Ono je bogato živčanim ograncima i podražuje se prilikom spolnog odnosa. U slučajevima gdje je je ono maleno ili pak anatomski nedostupno prilikom zahvata se ubrizga hijaluronska kiselina ili masno tkivo u svrhu kvalitetnijeg spolnog zadovoljstva.

Himenoplastika opisuje postupke koji dovode do stvaranja pseudohimenalne opne bilo iz postojećeg tkiva himena ili nehimenalnog mekog tkiva. Svrha postupka je da se izazove krvarenje tijekom spolnog odnosa.

Labijaplastika označava remodeliranje (smanjenje, rekonstrukciju ili povećanje) bilo velikih ili malih stidnih usana. Najčešći zahtjev za operativnim zahvatima na stidnim usnama je njihovo smanjenje (ekscizija), dok u rijeđim slučajevima žene zahtijevaju povećanje velikih usana injekcijama masti.

Laserska ili radiofrekvencijska vaginoplastika (rejuvenacija) - korištenjem lasera/radiofrekvencije u svrhu sužavanja i pomladjivanja tkiva rodnice izbjegava se krvarenje, a poboljšava preciznost samog zahvata. Zahvat ne zahtijeva anesteziju, oporavak je brži, a uspješnost bolja.

Oporavak nakon zahvata

Obično traje 5-7 dana, ne zahtijeva hospitalizaciju, a mnoge žene su radno sposobne nakon tjedan dana. Izbjegavanje spolne aktivnosti se preporuča u trajanju od 6 tjedana. Komplikacije poput upale, krvnih ugrušaka, otežanog zacijeljivanja rane, bolova ili nelagoda su moguće, no na sreću danas rijetke.

Uvodjenjem novih metoda, poput lasera, dijatermije, elektroporacije, radiofrekvencije ovi postupci postaju dostupni i u ordinacijama ginekologa danas. Obratite nam se sa povjerenjem.

Vaša “GynNova”, Zagreb.


Slični članci: