Ove namirnice obožavaju čak i fitness stručnjaci!

Ovo su namirnice koje stručnjaci odobravaju!
Ovo su namirnice koje stručnjaci odobravaju!

Biti na dijeti ne znači da morate biti gladni i uvijek željni hrane koju "ne smijete" jesti. Pa u čemu je onda ključ? Ako je vjerovati (a je!) fitness stručnjacima - poanta je u ukusnim namirnicama (poput kokica) koje su poznate po tome da zadovoljavaju glad. 

Naime, određene namirnice imaju dovoljnu kombinaciju nutrijenata, volumena, okusa i teksture da kontroliraju vaš apetit, ali i zadovolje želju za takozvanom "lošom" hranom. U nastavku pročitajte kojih to 6 namirnica iz naše kuhinje svi fitness stručnjaci i nutricionisti odobravaju iako to nikada ne biste pomislili?

1. Kokice

Ako želite grickalice, uvijek izaberite kokice. Sadrže vlakna, zbog čega ćete se osjećati sitima još satima nakon konzumacije istih. Ali ni to nije sve! Kokice sadrže malo kalorija, a zbog svoje hrskave teksture duže ih jedemo i još duže probavljamo - zbog čega nas i drže sitima.

Kokice
Kokice

2. Raženi krekeri

Zamijenite svoj uobičajeni tost ili raženim krekerima ili raženim kruhom. Osjećat ćete se sitima duže i pojesti manje kalorija za ručak. Raž sadrži posebnu vrstu vlakna koja se u želucu napuhne, usporava probavu i pušta ugljikohidrate u vaš krvotok. Rezultat: niži nivo šećera u krvi i stabiliziran level inzulina - stoga ste manje gladni. Potražite brend Wasa ili Ryvita ražene krekere na policama vašeg supermarketa i uživajte u sljedećem doručku.

Raženi krekeri
Raženi krekeri

3. Kečap

Prije svega, birajte kečap od čili papričica, jer smanjuju apetit i ublažavaju osjećaj gladi. Ako odaberete proizvod koji je provjerenog porijekla i spravljen od organskih namirnica kečap bi vam uistinu mogao pomoći u mršavljenju. Čili papričice povećavaju prirodnu temperaturu vašeg tijela čime sagorijevate više kalorija i osjećate se duže sitima. 

Ljuti kečap
Ljuti kečap

4. Shiitake gljive

Ove gljive su definitivno posebno važne i voljene u nutricionističkom svijetu. Imaju visoku koncentraciju amino kiseline zbog koje izazivaju "peti okus" - umami (ostala četiri su: slatko, kiselo, gorko i slano). Iako ni stručnjaci nisu sigurni zašto, ljudi koji konzumiraju umami jedu manje, ali se osjećaju jednako zadovoljeno. 

Shiitake gljive
Shiitake gljive

5. Krumpir

Ako ste si ikada zabranili krumpir s popisa namirnica, vrijeme je da ga vratite na stol. Krumpiri koji su bili kuhani i ohlađeni sadrže otporan škrob, ugljikohidrat koji prolazi kroz tanko crijevo bez da je prethodno probavljen. Dok putuje prema debelom crijevu, bakterije koje tamo žive hrane se od škroba i stvaraju tvari poznate kao kratko-lančane masne kiseline. One potiču proizvodnju posebnih spojeva, peptida, koji našem mozgu šalju poruku da je tijelo sito. Poanta priče: topli krumpiri sadrže puno manje otpornog škroba od onih ohlađenih, stoga pričekajte da vaši krumpiri prije ručka ili večere malo odstoje.

Krumpir
Krumpir

6. Crna čokolada

Znamo da zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, ali svi će se stručnjaci složiti da je crna čokolada jedan od najboljih (i najzdravijih!) snackova za kojima možete posegnuti! Crna čokolada sadrži proteine i zdrave masne kiseline, a vrlo malo šećera. 

Crna čokolada
Crna čokolada

Slični članci: