Naš mozak je isključen kada konzumiramo niskokaloričnu hranu

Naš mozak bolje funkcionira kada konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kada ona ima lošiji okus od manje kaloričnih zamjena, tvrdi novo istraživanje. Znanstvenici sa sveučilišta Yale otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu te su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju kada ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije nivoa šećera u krvi, dok drugi reagira na osnovu toga da li nam se sviđa ili ne sviđa okus hrane.

"Mozgu je ustvari jedino stalo do kalorija", rekla je Dana Small, psihologinja s Yalea. Tim istraživača je zamolio grupu volontera da probaju nekoliko vrsta pića različitih okusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija. Nakon tri tjedna su otkrili da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila puno zadovoljnija njihovim okusom zbog visokog nivoa šećera u njihovoj krvi. Znanstvenici napominju da ispitanici nisu znali da su u njihova pića dodane kalorije. Ista stvar se događa i s hranom.
 
 
 

 


Slični članci: