Mlijeko je loše za naše zdravlje?

Još otkako smo bili djeca slušamo priču o tome da svakog dana trebamo popiti barem čašu mlijeka koje će našem tijelu dati potrebne količine kalcija i drugih nutritivnih elemenata, a kojima možemo zahvaliti na zdravlju kostiju i našeg tijela općenito. I onda jednog dana znanstvenici i nutricionisti kažu da je sve ono s čime smo rasli bila neistina. Čak štoviše, ako je suditi po onome što su pokazala posljednja istraživanja, mlijeko može učiniti više štete nego koristi za naše zdravlje.

Nutricionistica Vivian Goldschmidt naglašava da kravlje mlijeko postoji s jednom svrhom - da udeblja mlado od krave. "Kravlje mlijeko je sjajno za telad, ali svaki sisavac ima svoje 'dizajnersko' mlijeko. Piti mlijeko druge vrste nije u našem genetskom kodu." Goldschmidt je istaknula i da je naša sposobnost da probavimo mlijeko nakon treće godine genetska mutacija jer kod 75% ljudi tijelo nedugo nakon rođenja prestaje proizvoditi laktazu, enzim potreban za cijepanje mliječnog šećera laktoze na probavljive šećere glukozu i galaktozu. Dakle, broj ljudi koji mogu probaviti mlijeko je znantno manji od onih koji to ne mogu. Upravo zbog toga konzumacija mliječnih proizvoda kod mnogih izaziva proljev, nadutost i grčeve, a spomenuti problemi s probavnim sustavom znaju utjecati i na kardiovaskularni sustav, kožu i drugo.
Također, prisutnost viška hormona u kravljem mlijeku, koji se kravama daju ne bi li proizvodile više mlijeka, utječe na našu kožu i reproduktivni sustav, ali se dovodi i u vezu s mnogim vrstama raka uzrokovanog hormonalnim poremećajima kao što su rak dojke i prostate.

Mišljenja su podijeljena i kod tvrdnje da mlijeko čini korist našim kostima. Nutricionisti naime tvrde da, nasuprot općeprihvaćenom mišljenju, proteini iz mlijeka čine da pH vrijednost u našem tijelu pada, što uzrokuje curenje kalcija iz kostiju, sa svrhom ispravljanja pH vrijednosti, što ih čini slabijima i manje bogatima kalcijem.  Ipak, nije sve tako crno. Nutricionistica Lauren Slayton tvrdi da je jogurt još uvijek poželjan dio naše ishrane, zbog probiotika, vitamina i minerala koje sadrži. 


Slični članci: