Kojom hranom se rješava mamurluk?


Hrana za mamurluk
Hrana za mamurluk

S obzirom na to da je vikend vrijeme kada se većina nas malo opusti, neovisno o tome ide li van u klub, na večeru, druženje kod prijatelja ili ostane kod kuće pa si popije malo vina ili nekog žešćeg pića, donosimo vam odličan članak koji će vam pomoći da ono što slijedi nakon toga ne bude ni malo problematično. Neovisno o tome boli li vas glava, želudac ili pak cijelo tijelo, ono što je sigurno je da kad pretjerate s alkoholnim pićem znate da ga nikad, ali baš nikad više u životu nećete piti. Naravno, do sljedećeg vikenda. Ogromna žeđ, ali naravno i glad, namrgođenost jer čak i tuširanje boli osjećaji su koji su nam svima poznati. Stoga je danas moj urednički odabir lista hrane koju trebamo jesti "jutro poslije" da bi se osjećali bolje.. 

Jaja u gnijezdu
Jaje u gnijezdu

Jaja na oko na tostu

Jaja su uvijek dobro rješenje za doručak, a pogotovo kada imate mamurluk. Osim bjelančevina, sadrže i masti, a uz njih jedite prepečeni tost i prepečenu slaninu. Tost jer dobar jer služi kao filter za rješavanje alkoholnih nečistoća iz vašeg tijela - što ga više prepečete, to bolje - naravno, nemojte ga karbonizirati. Ako nemate slaninu, prepecite pršut, buđolu ili nešto slično što imate u hladnjaku. Umjesto njega možete koristiti i dvopek. Doručak je vrlo važan za mamurluk jer ako dobro i kvalitetno doručkujete i ručate, kraj dana ćete dočekati energični, u suprotnom - oporavit ćete se tek dan poslije. Ako se i ne odlučite za ovaj malo jači doručak neka vam alternativa budu tost, krekeri ili žitarice jer podižu razinu šećera u vašem organizmu. Bjelančevine iz slanine se razgrađuju u aminokiseline koje pomažu mozgu u obnavljanju neurotransmitera potrošenim zbog velikih količina alkohola. Možete jesti i jaja u gnijezdu za koja recept nađite ovdje.

Fritaja s divljim šparogama i pršutom
Fritaja s mladim divljim šparogama i pršutom

Fritaja sa sirom i slaninom/šunkom

Druga masna opcija za doručak je fritaja sa sirom i šunkom/pršutom ili nekom sličnom namirnicom. Priprema je vrlo jednostavna, sve namirnice samo pomiješate na tavi, a recepte za nekoliko vrsta fritaja nađite ovdje.

Bademi
Bademi

Bademi

Kada imate mamurluk, umjesto raznih grickalica između obroka, jedite bademe. Oni sadrže zdrave masnoće koja vam pomažu neutralizirati i zbaciti alkohol iz organizma. Masnoće koje se nalaze u bademima zovu se mono-nezasićene masti (isti tip masnoća koji se nalazi u maslinovom ulju) i za razliku od masti iz mesa, prženih hrana ili maslaca, pomažu zdravlju vašeg srca. Bademi sadrže još nekoliko tvari su dobre prilikom mamurluka, a to su magnezij, kalij i vitamin E i zato neka vam ova fina i zdrava grickalica postane rutina nakon burnih noći. Više o bademima i njihovim svojstvima nađite ovdje.

Čaša vode
Voda

Voda

Voda je uz alkohol, ali i nakon konzumacije alkohola obavezna. Ako je već niste pili tijekom večeri - što bi vam smanjilo utjecaj alkohola i smanjilo mamurluk dan poslije, popijte čašu vode kada dođete doma. Isto tako, pijte je cijeli dan nakon konzumiranja alkohola jer će smanjiti dehidriranost i pomoći vam da se brže osjećate bolje.

Domaća teleća  juhica
Domaća teleća juhica

Goveđa juha

Juha koja diže iz mrtvih neki bi rekli, a to je upravo ono što nam naprave bake. Recept za najbolju teleću/goveđu juhu možete naći ovdje. Goveđa juha okrijepiti će vaše tijelo i vratiti mu izgubljenu sol, ali i kalij.

Prirodni sokovi
Prirodni sokovi

Prirodni sokovi

Piće i hrana koja sadrži fruktozu pomažu kod sagorijevanja alkohola iz organizma. Voće i voćni sokovi pomoći će vašem organizmu, ali na žalost neće ublažiti neugodne simptome. 

Lazanje
Lazanje

Glavno jelo: Musaka ili lazanje

Glavno jelo nakon mamurluka trebalo bi biti malo jače, a ima li bolje od fine musake ili lazanja. Musaka sadrži krumpire, meso, jaja i soli, a lazanje tjesteninu, meso i sir koji imaju sve što vam tijelu treba nakon mamurluka. Recept za najbolju musaku naći ćete ovdje, a za odlične lazanje ovdje.

Banane
Banane

Banane

Za kraj dana ili između obroka, pojedite banane koje nadaknađuju izgubljeni kalij u organizmu i idealne su lijek protiv mamurluka. 


Slični članci: