5 namirnica za ravan trbuh

S obzirom da se bliži kraj petog mjeseca i da je ljeto sve bliže, većina ljudi se užurbano nastoji riješiti ponekog kilograma viška. Uz redovitu tjelovježbu i ispravno kombiniranje namirnica to i ne mora biti naročito težak pothvat. Ipak, oni koji su se upustili u takav pothvat znaju da je skidanje masnih naslaga upravo na području trbuha najteža misija. Ne kaže se bez razloga da se trbušnjaci oblikuju u kuhinji. Stoga smo izdvojili pet jednostavnih i lako nabavljivih namirnica koje će vam svojim prirodnim svojstvima olakšati bitku s topljenjem sala na trbuhu.

Jogurt 

Jogurt sadrži probiotike koji pomažu u poboljšanju probave i sprječavanju nadutosti i zatvora. Osim toga, jogurt je krcat proteinima koji će vas zasititi na dulji rok. Najbolje ga je jesti ujutro za doručak primjerice uz zobene pahuljice i neko voće. Najviše proteina sadrži grčki jogurt kojeg možete pronaći na policama skoro svakog dućana. Uz to ima i minimalan broj kalorija što ga čini idealnom namirnicom i saveznikom u borbi protiv kilograma.

Rajčica 

Jeste li znali da rajčica sadrži čudesnu kombinaciju vode i kalija koja je odlična za izbacivanje viška soli i vode iz organizma čime se direktno utječe na smanjenje nadutosti u trbuhu. Velika količina vlakana iz rajčice povoljno utječe na smanjenje zatvora, a i također je jedna od namirnica s minimalnim brojem kalorija. Jednostavno je ubacite u salatu ili je pak jedite samostalno kao izvrsni dijetalni međuobrok.

Avokado
Brojne blagodati avokada u pospješivanju mršavljenja poznate su od davnih dana. Avokado je super-namirnica koja tu titulu nosi sasvim opravdano. Bogat vitaminima i mineralima, smatra se jednim od najnutritivnijih u prirodi. Njegov kvalitetan sastav zdravih masnih kiselina pomaže u smanjenju lošeg kolesterola i sprječava nakupljanje masnih naslga na tijelu. Od namaza, umaka i raznih vrsta salata, avokado se zaista može kombinirati na niz načina.

Kvinoja 

Relativno nepoznata namirnica u našim krajevina, kvinoja je nezaobilazna u planiranju dijetne prehrane. Podrijetlo kvinoje je Južna Amerika, a posebno je dobra za ljude koji ne podnose gluten jer ga ona ne sadrži. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji jedu cjelovite žitarice brže gube masne naslage, od onih koji jedu rafinirane. Zato vam kvinoja može poslužiti kao odličan dijetalni i zdravi prilog, ali i izvor energije.

 Jaja 

Jedan od najboljih i najjeftinijih izvora proteina nalazi se u jaju. Tvrdo kuhano jaje prosječne veličine sadrži 60 do 70 kalorija, a zbog velike količine proteina koji sadrži, dugo će vas držati sitima što će spriječiti naknadno prejedanje. Pomalo ozloglašena namirnica u različitim vremenima okarakterizirana i kao krivac za kolestorol, danas je "oslobođena" optužbi. Ispostavilo se kako je jaje zdrava namirnica koju ne treba izbjegavati i koja će biti od velike pomoći u održavanju željene kilaže. 


Slični članci: