5 mogućih razloga zašto vam naglo ispadaju trepavice

5 mogućih razloga zašto vam naglo ispadaju trepavice
5 mogućih razloga zašto vam naglo ispadaju trepavice

 Trepavice ispadaju - to je činjenica koju nažalost ne možemo izbjeći. U prosjeku nam ispadnu četiri trepavice dnevno. Ali što kada primijetite da vam trepavice ispadaju puno više od toga i čini vam se da ih imate sve manje i manje. Prije nego počnete paničariti, pokušajte ustanoviti razlog koji se krije iza naglog ispadanja dlaka. 

ALERGIJE

Većina maskara sadrži kemijske spojeve koje mogu uzrokovati opadanje trepavica ili alergije. To najbolje možete primijetiti ako vas svrbe oči ili vam intenzivnije suze. Upravo je to razlog mogućeg naglog opadanja trepavica. Kako biste to spriječili, momentalno prestanite koristiti maskare i dozvolite trepavicama da se oporave nekoliko dana. Plus: ako koristite staru maskaru, problem možda leži i ovdje, jer se s vremenom bakterije gomilaju. 

ALOPECIJA

Alopecija (ili gubitak kose, ćelavost) je opadanje i gubitak dlaka s glave ili dijelova tijela. Smatra se da je kod žena alopecija puno rjeđe stanje, ali statistike pokazuju suprotno – oko 30% žena će se suočiti s gubitkom kose prije ili kasnije u životu. Postoji nekoliko vrsta alopecije, a neke od njih mogu utjecati i na rast trepavica. Iako ova bolest ima veze s genima (ako je ima netko u vašoj obitelji, vrlo vjerojatno ćete ju i vi imati), pogađa u prosjeku samo dvoje od tisuću ljudi.

HIPERTIREOZA

Nemojte paničariti. Jedna od osam žena će razviti problem s tiroidnom žlijezdom tijekom života, tako da ovo i nije tako iznenađujući faktor. Gubitak kose, a time i gubitak trepavica, javlja se kod osoba koje pate od hipertireoze. Možete otići na jednostavan krvi test da biste saznali je li ovo problem.  

TRLJANJE OČIJU 

Čini se prilično očito, zar ne? Ali ako često trljate oči, to bi mogao biti razlog zašto vam redovito ispadaju. Prljave ruke mogu biti razlog kontaminacije, zbog čega se javljaju infekcije i uzrokuju opadanje trepavica. 

UVIJAČ ZA TREPAVICE

Ekstra tenzija kojom čupate trepavice može biti razlog zašto trepavice ispadaju, ali također i ako ne čistite uvijač redovito. Proizvod se na njima nagomilava zbog čega je uvijač ljepljiv i jače vam čupa trepavice.  

 

 


Slični članci: